Krize trvá. Domácí péči opouštějí sestry – kvůli nízkým platům

Ilustrační snímek

Poskytovatelé domácí péče a zdravotní pojišťovny nenašli řešení kritické situace.Napětí trvá, zdravotní sestry odcházejí z domácí péče na lépe placená místa v nemocnicích. Poskytovatelé domácí zdravotní péče a zdravotní pojišťovny ani na čtvrté schůzce nenašli shodu.

Poděkování kardinála Dominika Duky a P. Jana Balíka za Tříkrálovou sbírku 2019

Milí kněží, rodiče, děti, pracovníci charit, katecheté, učitelé,
Tříkrálová sbírka, která je příležitostí k solidaritě s potřebnými, se stala již tradicí. Její konání ale vyžaduje angažovanost mnoha lidí dobré vůle, bez které by se konat nemohla. Rádi bychom vám, kteří jste nabídli svůj čas pro její konání, vyjádřili vděčnost.

TŘÍKRÁLOVÁ SBÍRKA 2019

Od 3.1.2019 až do pátku 11.1.2019 proběhla Tříkrálová sbírka ve všech oblastech kde Farní charita Neratovice působí. Veliké poděkování patří Vám všem, kteří jste vlídně přijali koledníky a přispěli jakýmkoliv finančním obnosem.  Poděkování patří i studentům gymnázia Františka Palackého v Neratovicích a všem šikovným dětem ze základní školy v Libiši , které tuto sbírku podpořily převlečením za Tři krále - Kašpara, Melichara a Baltazara. Poděkování patří i panu místostarostovi Marku Lencovi za zapečetění a rozpečetění kasiček. V letošním roce se celkem  vybralo 123.602 ,- Kč.Výtěžek sbírky je určen na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším jinak sociálně potřebným skupinám lidí a to zejména v regionech, kde sbírka probíhá. Všem zúčastněným děkujeme.

Tříkrálová sbírka začíná! 1. ledna vyrazí na koledu tisíce charitních králů

Ilustrační snímek Jakub Žák

Jedenáctiletý Vojta nepůjde příští pátek do školy, ale přesto ho čeká náročný den. Spolu s Aničkou a Damiánem se vydají na tříkrálovou koledu. Předpověď počasí zatím slibuje teploty kolem nuly, to by mohlo jít dobře. Horší by bylo, kdyby napadl sníh jako předloni: v hábitech tří králů se závějemi brodí hůř, rychle nasáknou vodu a snadno mrznou. Vojtova skupina bude koledovat jeden den, pak je vystřídají jiní. Koledníky dobročinné Tříkrálové sbírky tak můžete potkat v ulicích od 1. do 14. ledna. Těšit se můžete i na řadu doprovodných akcí.

Národní potravinová sbírka v pražské arcidiecézi: Darujte jídlo těm, kterým schází

Šestý ročník Národní potravinové sbírky proběhne v sobotu 10. listopadu ve stovkách supermarketů v celé České republice. Oficiálním partnerem sbírky je Charita Česká republika. Ta prostřednictvím Arcidiecézní charity Praha a farních Charit v pražské arcidiecézi zajišťuje sbírku ve více než deseti supermarketech v Praze a okolí.

Pět mužů a čtyři ženy obdrželi letošní Cenu Charity Česká republika

Hana Mácová, Miroslav Čapek, Kateřina Litošová (sestra Dagmar) s diplomy. Foto Lubomír Kotek

Charita má mnoho tváří. Jsou to nejen tváře klientů, ale také osmi tisíc zaměstnanců. Patří mezi ně lidé různého vzdělání i schopností, které ovšem spojuje obětavost a zápal pro charitní dílo. Charita se snaží jejich přínos každoročně ocenit tím, že vybrané zástupce nominuje na Cenu Charity. Letos ji obdrželo devět zaměstnanců ze všech diecézí.

FARNÍ CHARITA V ČESKÉM RÁJI

Na závěr léta připravila FCH Neratovice pro své klienty jednodenní  výlet  tentokrát do Libereckého kraje. Přání navštívit zámek jsme splnili a navštívili Hrubý Rohozec kde jsme si prohlédli reprezentační prostory  včetně barokní kaple Nejsvětější Trojice. Všechny místnosti mají bohatou výzdobu a jsou zařízeny původním nábytkem, obrazy, porcelánem a dalšími cennými předměty, které díky hraběti Des Fours Walderode a jeho podrobném inventáři byly dohledány a vráceny zpět na zámek.                                                                                                    Po výborné kávě a domácích dortech v zámecké kavárně jsme vyrazili směrem do nedalekých  Dolánek u Turnova. Zde jsme mohli obdivovat Dlaskův statek který je jedním z nejlépe dochovaných roubených statků pojizerského typu. Na statku na nás dýchla atmosféra dávné doby našich předků, prohlédli jsme si  jak se žilo bez vymožeností které nám dopřála dnešní doba. Zde se natáčely i záběry do pohádky Rumprcimprcampr a exteriéry statku byly  k vidění i ve filmu Jára Cimrman ležící spící. Na závěr krásného slunečného dne jsme poobědvali v restauraci Svijanského pivovaru .                                                                                                     Každý si kromě vzpomínky na krásně strávený den přivezl i různé suvenýry a Svijanský ležák.

Charita vyhlašuje sbírku na pomoc obětem tsunami v Indonésii

V pátek 28. září postihlo indonéský ostrov Sulawesi (Celebes) zatím nejsilnější ze série zemětřesení a to o síle 7,4 stupňů Richterovy škály. Následná vlna tsunami si vyžádala stovky lidských životů, celkový počet postižených obyvatel může dosáhnout několika set tisíc, podle některých odhadů až dva miliony. Charita Česká republika proto vyhlašuje finanční sbírku na pomoc obětem a obnovu země.

Vlna veder ohrožuje seniory. Charita aktivovala krizový plán pro horké dny

Na lavičce domova v Mukařově. Snímek archiv Arcidiecézní charity Praha

Hodně pijte a nechoďte na slunce. Tak zní doporučení Charity pro všechny a pro seniory zvlášť. Vlna veder, která zasáhla naši republiku, totiž představuje nebezpečí zejména pro seniory a chronicky nemocné. Pro jejich organismus znamená horko velkou zátěž a při nedostatečné konzumaci tekutin snadno kolabují. Charita Česká republika aktivovala plán pro horké dny, seniory v terénu i ve svých zařízeních vybízí k dodržování pitného režimu, mění jídelníček a ochlazuje jejich prostředí všemi dostupnými prostředky.

KOUZELNÍK ČAROVAL FARNÍ CHARITĚ NERATOVICE

Jarní počasí přivítalo příznivce Farní charity Neratovice v Libišské Sokolovně. Setkání klientů a přátel je nedílnou součástí neratovické charity. 11 let se můžou naši senioři, zástupci spřátelených obcí a měst sejít a užít si příjemné odpoledne s programem. Při kávě a něčem dobrém si popovídat, zazpívat a zatančit. Překvapením pro všechny byl kouzelník Tomasiano, který předvedl svou magii a všechny okouzlil stejně jako Lucii Bílou v soutěži Česko Slovensko má talent 2016. Kromě zážitků si každý odnesl od našich přítomných sponzorů malý dárek. Dárek si odnesla i sestra roku paní Martina Březinová a pečovatelka roku paní Ivana Kučerová. Doufáme, že se všichni příští rok sejdeme zase.