Národní potravinová sbírka v pražské arcidiecézi: Darujte jídlo těm, kterým schází

Šestý ročník Národní potravinové sbírky proběhne v sobotu 10. listopadu ve stovkách supermarketů v celé České republice. Oficiálním partnerem sbírky je Charita Česká republika. Ta prostřednictvím Arcidiecézní charity Praha a farních Charit v pražské arcidiecézi zajišťuje sbírku ve více než deseti supermarketech v Praze a okolí.

Pět mužů a čtyři ženy obdrželi letošní Cenu Charity Česká republika

Hana Mácová, Miroslav Čapek, Kateřina Litošová (sestra Dagmar) s diplomy. Foto Lubomír Kotek

Charita má mnoho tváří. Jsou to nejen tváře klientů, ale také osmi tisíc zaměstnanců. Patří mezi ně lidé různého vzdělání i schopností, které ovšem spojuje obětavost a zápal pro charitní dílo. Charita se snaží jejich přínos každoročně ocenit tím, že vybrané zástupce nominuje na Cenu Charity. Letos ji obdrželo devět zaměstnanců ze všech diecézí.

FARNÍ CHARITA V ČESKÉM RÁJI

Na závěr léta připravila FCH Neratovice pro své klienty jednodenní  výlet  tentokrát do Libereckého kraje. Přání navštívit zámek jsme splnili a navštívili Hrubý Rohozec kde jsme si prohlédli reprezentační prostory  včetně barokní kaple Nejsvětější Trojice. Všechny místnosti mají bohatou výzdobu a jsou zařízeny původním nábytkem, obrazy, porcelánem a dalšími cennými předměty, které díky hraběti Des Fours Walderode a jeho podrobném inventáři byly dohledány a vráceny zpět na zámek.                                                                                                    Po výborné kávě a domácích dortech v zámecké kavárně jsme vyrazili směrem do nedalekých  Dolánek u Turnova. Zde jsme mohli obdivovat Dlaskův statek který je jedním z nejlépe dochovaných roubených statků pojizerského typu. Na statku na nás dýchla atmosféra dávné doby našich předků, prohlédli jsme si  jak se žilo bez vymožeností které nám dopřála dnešní doba. Zde se natáčely i záběry do pohádky Rumprcimprcampr a exteriéry statku byly  k vidění i ve filmu Jára Cimrman ležící spící. Na závěr krásného slunečného dne jsme poobědvali v restauraci Svijanského pivovaru .                                                                                                     Každý si kromě vzpomínky na krásně strávený den přivezl i různé suvenýry a Svijanský ležák.

Charita vyhlašuje sbírku na pomoc obětem tsunami v Indonésii

V pátek 28. září postihlo indonéský ostrov Sulawesi (Celebes) zatím nejsilnější ze série zemětřesení a to o síle 7,4 stupňů Richterovy škály. Následná vlna tsunami si vyžádala stovky lidských životů, celkový počet postižených obyvatel může dosáhnout několika set tisíc, podle některých odhadů až dva miliony. Charita Česká republika proto vyhlašuje finanční sbírku na pomoc obětem a obnovu země.

Vlna veder ohrožuje seniory. Charita aktivovala krizový plán pro horké dny

Na lavičce domova v Mukařově. Snímek archiv Arcidiecézní charity Praha

Hodně pijte a nechoďte na slunce. Tak zní doporučení Charity pro všechny a pro seniory zvlášť. Vlna veder, která zasáhla naši republiku, totiž představuje nebezpečí zejména pro seniory a chronicky nemocné. Pro jejich organismus znamená horko velkou zátěž a při nedostatečné konzumaci tekutin snadno kolabují. Charita Česká republika aktivovala plán pro horké dny, seniory v terénu i ve svých zařízeních vybízí k dodržování pitného režimu, mění jídelníček a ochlazuje jejich prostředí všemi dostupnými prostředky.

KOUZELNÍK ČAROVAL FARNÍ CHARITĚ NERATOVICE

Jarní počasí přivítalo příznivce Farní charity Neratovice v Libišské Sokolovně. Setkání klientů a přátel je nedílnou součástí neratovické charity. 11 let se můžou naši senioři, zástupci spřátelených obcí a měst sejít a užít si příjemné odpoledne s programem. Při kávě a něčem dobrém si popovídat, zazpívat a zatančit. Překvapením pro všechny byl kouzelník Tomasiano, který předvedl svou magii a všechny okouzlil stejně jako Lucii Bílou v soutěži Česko Slovensko má talent 2016. Kromě zážitků si každý odnesl od našich přítomných sponzorů malý dárek. Dárek si odnesla i sestra roku paní Martina Březinová a pečovatelka roku paní Ivana Kučerová. Doufáme, že se všichni příští rok sejdeme zase.

Sečteno! Tříkrálová sbírka překonala loňský rekord. Děkujeme dárcům za štědrost!

Tříkrálový koledník z Kutné Hory. Snímek Jakub Žák

112 260 037 korun. Tolik se letos vybralo do pokladniček Tříkrálové sbírky. Celkem 22 767 jich místní charity pod úředním dozorem rozpečetily a peníze z nich sečetly. Koledníci v přestrojení za tři krále vybírali peníze prvních čtrnáct dní v lednu. Charita Česká republika teď děkuje všem, kteří s láskou přispívají na pomoc potřebným.

NOVÝ SOCIÁLNÍ VŮZ  PRO FCH NERATOVICE

Ředitelka FCH Neratovice Miloslava Machovcová a zástupce společnosti Kompakt s r.o. pan Rudolf Adam

Dne 13.12.2017 byl Farní charitě Neratovice předán nový automobil Dacia Dokker od společnosti Kompakt spol. s r.o. Poděbrady, která svojí vytrvalostí sehnala sponzory a projekt ,, Sociální vůz ,, zrealizovala. Během dvaceti let práce na tomto projektu předala společnost Kompakt spol. s r.o. společně s organizacemi, které si zakoupily reklamní plochu na sociálním vozidle, na šest set padesát „sociálních vozů“ po celé republice. Jeden z těchto vozů, v pořadí třetí, budete moci vídat v Neratovicích a okolí a bude sloužit potřebám našich klientů. Velké poděkování patří všem firmám a úřadům, které se na realizaci tohoto projektu podílely.

Tříkrálový koncert z Brna vysílala v přímém přenosu Česká televize

Hlavní doprovodnou akcí Tříkrálové sbírky je Tříkrálový koncert v Městském divadle Brno. Koncert je tradičním poděkováním koledníkům, partnerům i všem dárcům a příznivcům. Koncert byl odvysílán v přímém přenosu na programu ČT 1 v neděli 7. ledna 2018 od 18 hodin.

Národní cena kvality pro Farní charitu Neratovice

Farní charita Neratovice byla oceněna Národní cenou kvality České republiky v programu START PLUS titulem "úspěšná organizace". Slavnostní předání ceny se uskutečnilo dne 28.listopadu 2017 ve Španělském sále Pražského hradu pod záštitou prezidenta republiky Miloše Zemana, předsedy Senátu Parlamentu ČR Milana Štěcha a ministra průmyslu a obchodu ČR Jiřího Havlíčka.

Cenu převzala ředitelka organizace paní Miloslava Machovcová:,,Jsem velice potěšena, že naše organizace získala toto ocenění, které je výsledkem kvalitní, týmové spolupráce všech zaměstnanců naší organizace. Tímto bych chtěla všem zaměstnancům velice poděkovat.

Národní cena kvality ČR je prestižní ocenění udělované již od roku 1995. Program START PLUS využívají organizace, které chtějí získat komplexní popis v jakém stavu se organizace nachází a hodnocení tohoto stavu. Výstupem hodnocení je zpráva zahrnující silné stránky organizace, oblasti pro zlepšování a bodové hodnocení. Oceněná organizace může  získat jeden z titulů : perspektivní či úspěšná organizace.