Domácí hospicová péče funguje spolehlivě už přes 20 let a není třeba za ni připlácet

V posledních dnech se v tisku i na internetu (např. aktuálně.cz, Hospodářské noviny) dočítá česká veřejnost o špatně nastavených podmínkách financování hospicové péče poskytované v domácím prostředí a o nemožnosti doprovázet umírajícího pacienta více než 30 dní. „Rádi bychom uvedli věci na pravou míru. Domácí hospicová péče je poskytovaná už přes 20 let, a to Charitou Česká republika. Navíc je hrazena z veřejného zdravotního pojištění a žádné časové lhůty ji neomezují,“ vysvětluje Ludmila Kučerová, koordinátorka zdravotních aktivit Charity ČR.

Charita ČR představí na Velehradě web domácí hospicové péče

Ilustrační snímek Lubomír Kotek

Na Dnech lidí dobré vůle na Velehradě seznámí Charita ČR veřejnost s novými webovými stránkami, které představí principy domácí hospicové péče a její charitní střediska přehledně na jednom místě.

Charita se stala oficiálním partnerem Národní potravinové sbírky

Charita Česká republika, platforma Byznys pro společnost, Česká federace potravinových bank, NADĚJE a Armáda spásy ve čtvrtek 22. června podepsaly Memorandum o spolupráci v rámci příprav a realizace Národní potravinové sbírky 2017. Tímto aktem byly oficiálně zahájeny přípravy jejího letošního 5. ročníku, který se uskuteční 11. listopadu 2017.

FARNÍ CHARITA NERATOVICE PŘIPRAVILA JUBILEJNÍ SETKÁNÍ V LIBIŠI

V květnových dnech pořádala naše organizace tradiční setkání klientů a přátel v Libišské sokolovně, letos již desáté. V jarním duchu a s hezkým počasím se sjelo 100 klientů skoro ze všech našich středisek. Čekal je bohatý program s překvapením a taky malý dárek od firem Lohmann & Rauscher a Hartmann Rico, které zastoupily paní Dagmar Prokopová a slečna Pavlína Čechová. Pozvání přijali i vzácní hosté, zástupci měst a obcí kde naše charita působí a to pan starosta městské části Praha Klánovice MUDr. Ferdinand Polák, pan starosta Kostelce nad Labem Václav Chalupa, zástupce obce Tuhaň pan Antonín Urbánek  a za něžné pohlaví  paní starostka města Neratovice  Mgr.Lenka Mrzílková s paní místostarostkou Bc. Markétou Rajchertovou, paní starostka města Odolena Voda Hana Plecitá a místostarostka obce Obříství paní Renáta Šulcová. Tradicí se stalo i vyhlášení sestry a pečovatelky roku , letos titul získala paní pečovatelka Ivana Mejvaldová ze střediska Obříství a zdravotní sestřička z Rudné, paní Andrea Burghardová. Po všech oficialitách nám zatančily děti ze Základní školy v Libiši a velkým překvapením byl kouzelník Pavel Kožíšek, který svými kouzly a humorem pobavil všechny zúčastněné. Akce se povedla, senioři si zatančili, zazpívali, dali si kávu a popovídali s přáteli, se kterými se setkali po roce a většina slíbila, že příště určitě dorazí zase. A odměnou je jejich poděkování a úsměvy.

Výtěžek letošní Tříkrálové sbírky překonal 100 milionů korun. Děkujeme!

Tříkrálové kolednice z Chotče na Pardubicku. Snímek Martina Chvojková

Obsah všech kolednických pokladniček Tříkrálové sbírky 2017 je úředně sečten. Výsledná částka koledy činí obdivuhodných 99,2 milionů Kč, spolu s DMS pak výnos poprvé překročil hodnotu sta milionů korun. To je o téměř 3 miliony více než loni. Výnos sbírky tradičně pomůže v České republice lidem v sociální nouzi, rodinám s dětmi v tísni, lidem s postižením či vážně nemocným, seniorům a dalším ohroženým skupinám obyvatel.

Tříkrálový koncert sledovalo v České televizi 385 tisíc diváků, poslali tisíce SMS

Tříkrálový koncert 2017 - vystoupení zpěvačky Lenny

Tradiční Tříkrálový koncert, jehož jubilejní desátý ročník se konal 8. ledna v Městském divadle Brno a který v přímém přenosu vysílala České televize, sledovalo 385 tisíc diváků. Během koncertu lidé poslali dárcovské SMS, jejichž hodnota přesáhla nejen milión dvě stě tisíc korun, ale také loňskou hranici. A další diváci peníze ještě přislíbili. Koncert je od roku 2008 tradičním poděkováním dárcům a koledníkům Tříkrálové sbírky.

V lednu proběhne již posedmnácté celostátní Tříkrálová sbírka

Tříkráloví koledníci. Snímek Lubomír Kotek

V první polovině ledna se v ulicích našich obcí a měst opět vyrojí koledníci, aby u prahů domácností, na chodnících či náměstích předali poselství o narození Božího syna. Lidem popřejí šťastný nový rok, zazpívají koledu, věnují drobný dárek a při tom poprosí o příspěvek do zapečetěné pokladničky s logem Charity ČR. Výtěžek Tříkrálové sbírky 2017 bude tradičně určen na pomoc lidem, kteří si sami pomoci nedokáží, a to kvůli stáří, nemoci, hendikepu či sociální situaci.

Představujeme záměry Tříkrálové sbírky 2017 v pražské arcidiecézi

Tříkrálová sbírka obnovuje starou lidovou tradici, při níž koledníci předávali radostnou zvěst o Bohu, který skrze Kristovo narození sestoupil k nám na zem, aby se stal blízkým každému člověku. Přitom požádali o koledu, obvykle něco k jídlu nebo drobnou minci. V Tříkrálové sbírce Charity nežádají koledníci peníze pro sebe. Sbírka pomáhá lidem v nouzi a využití jejího výtěžku má svá přesná pravidla.

Udělejme Vánoce o jeden úsměv šťastnější!

Matky s dětmi v nouzi v azylových domech prožijí o kapku hezčí svátky. Z každého zakoupeného balení 12 kusů sycených nápojů značek Coca-Cola, Fanta nebo Sprite v půllitrové lahvi poputuje od příštího týdne 12 Kč (bez DPH) na pomoc matkám s dětmi v nouzi. Charitní azylové domy budou moci díky tomuto daru nakoupit v předvánočním čase například potraviny, nápoje, hygienické potřeby, potřeby do domácnosti či lůžkoviny, a to přesně podle svých aktuálních potřeb.

Více než šest tun potravin pro potřebné

Charity v pražské arcidiecézi se podílely na organizaci 3. ročníku Národní potravinové sbírky konané v sobotu 12 listopadu. Probíhala po celé zemi, zapojilo se do ní 600 obchodů, tisíce dobrovolníků a dárců. Farní charita Kolín, Arcidiecézní charita Praha, Farní charita Vlašim, Farní charita Lysá nad Labem, Farní charita Příbram a Farní charita Beroun získaly v průběhu sbírky celkem 6 323 kilogramů potravin.