Charita ČR se účastní Týdne globálního vzdělávání

Týden globálního vzdělávání

Od 18. do 26. listopadu se koná v České republice Týden globálního vzdělávání s letošním podtitulkem „Tvoje cesta, tvoje stopa!“. Žáci, učitelé, ale i široká veřejnost budou hledat způsoby a odpovědi na to, jak v dnešním světě cestovat, aby z toho měly užitek obě zapojené strany – hosté i hostitelé. Charita ČR připravila promítání filmu a diskusi v Praze 10.

Charita získala v Národní potravinové sbírce přes 22 tun potravin pro lidi v nouzi

„Byl to skutečně neuvěřitelný zážitek lidské štědrosti a sounáležitosti,“ popsala sobotní akci jedna z organizátorek, Helena Ryklová z Farní charity Stodůlky. Ve 22 supermarketech v Praze a okolí darovali lidé Charitě 22 455 kilogramů potravin a drogerie pro potřebné. Výtěžek násobně přesáhl loňský výsledek.

Národní potravinová sbírka v pražské arcidiecézi: Darujte jídlo těm, kterým schází

Pátý ročník Národní potravinové sbírky proběhne v sobotu 11. listopadu v 700 supermarketech v celé České republice. Oficiálním partnerem sbírky je Charita Česká republika. Ta prostřednictvím Arcidiecézní charity Praha a farních Charit v pražské arcidiecézi zajišťuje sbírku ve 22 supermarketech v Praze a okolí.

Charita ČR obdržela Cenu evropského občana

Genenerální sekretář Charity ČR Jakub Líčka převzal Cenu evropského občana

Cenu evropského občana, kterou udílí Evropský parlament, získaly letos za Českou republiku organizace Charita ČR a mobilní hospic Strom života. Při slavnostním setkání v Evropském domě v Praze 18. září převzal ocenění generální sekretář Charity ČR Jakub Líčka.

Arcidiecézní charita Praha věnuje benefiční koncert památce kardinála Miloslava Vlka

Arcidiecézní charita Praha pořádá 31. října 2017 ve Smetanově síni Obecního domu slavnostní benefiční koncert ve prospěch České nemocnice v Ugandě. Koncert, na jehož programu je Requiem Wolfganga Amadea Mozarta, věnuje památce kardinála Miloslava Vlka. Koncert moderuje Marek Eben.

Domácí hospicová péče funguje spolehlivě už přes 20 let a není třeba za ni připlácet

V posledních dnech se v tisku i na internetu (např. aktuálně.cz, Hospodářské noviny) dočítá česká veřejnost o špatně nastavených podmínkách financování hospicové péče poskytované v domácím prostředí a o nemožnosti doprovázet umírajícího pacienta více než 30 dní. „Rádi bychom uvedli věci na pravou míru. Domácí hospicová péče je poskytovaná už přes 20 let, a to Charitou Česká republika. Navíc je hrazena z veřejného zdravotního pojištění a žádné časové lhůty ji neomezují,“ vysvětluje Ludmila Kučerová, koordinátorka zdravotních aktivit Charity ČR.

Charita ČR představí na Velehradě web domácí hospicové péče

Ilustrační snímek Lubomír Kotek

Na Dnech lidí dobré vůle na Velehradě seznámí Charita ČR veřejnost s novými webovými stránkami, které představí principy domácí hospicové péče a její charitní střediska přehledně na jednom místě.

Charita se stala oficiálním partnerem Národní potravinové sbírky

Charita Česká republika, platforma Byznys pro společnost, Česká federace potravinových bank, NADĚJE a Armáda spásy ve čtvrtek 22. června podepsaly Memorandum o spolupráci v rámci příprav a realizace Národní potravinové sbírky 2017. Tímto aktem byly oficiálně zahájeny přípravy jejího letošního 5. ročníku, který se uskuteční 11. listopadu 2017.

FARNÍ CHARITA NERATOVICE PŘIPRAVILA JUBILEJNÍ SETKÁNÍ V LIBIŠI

V květnových dnech pořádala naše organizace tradiční setkání klientů a přátel v Libišské sokolovně, letos již desáté. V jarním duchu a s hezkým počasím se sjelo 100 klientů skoro ze všech našich středisek. Čekal je bohatý program s překvapením a taky malý dárek od firem Lohmann & Rauscher a Hartmann Rico, které zastoupily paní Dagmar Prokopová a slečna Pavlína Čechová. Pozvání přijali i vzácní hosté, zástupci měst a obcí kde naše charita působí a to pan starosta městské části Praha Klánovice MUDr. Ferdinand Polák, pan starosta Kostelce nad Labem Václav Chalupa, zástupce obce Tuhaň pan Antonín Urbánek  a za něžné pohlaví  paní starostka města Neratovice  Mgr.Lenka Mrzílková s paní místostarostkou Bc. Markétou Rajchertovou, paní starostka města Odolena Voda Hana Plecitá a místostarostka obce Obříství paní Renáta Šulcová. Tradicí se stalo i vyhlášení sestry a pečovatelky roku , letos titul získala paní pečovatelka Ivana Mejvaldová ze střediska Obříství a zdravotní sestřička z Rudné, paní Andrea Burghardová. Po všech oficialitách nám zatančily děti ze Základní školy v Libiši a velkým překvapením byl kouzelník Pavel Kožíšek, který svými kouzly a humorem pobavil všechny zúčastněné. Akce se povedla, senioři si zatančili, zazpívali, dali si kávu a popovídali s přáteli, se kterými se setkali po roce a většina slíbila, že příště určitě dorazí zase. A odměnou je jejich poděkování a úsměvy.

Výtěžek letošní Tříkrálové sbírky překonal 100 milionů korun. Děkujeme!

Tříkrálové kolednice z Chotče na Pardubicku. Snímek Martina Chvojková

Obsah všech kolednických pokladniček Tříkrálové sbírky 2017 je úředně sečten. Výsledná částka koledy činí obdivuhodných 99,2 milionů Kč, spolu s DMS pak výnos poprvé překročil hodnotu sta milionů korun. To je o téměř 3 miliony více než loni. Výnos sbírky tradičně pomůže v České republice lidem v sociální nouzi, rodinám s dětmi v tísni, lidem s postižením či vážně nemocným, seniorům a dalším ohroženým skupinám obyvatel.